ROSENMETODEN
BEHANDLING I ROSENMETODEN
Følelser er viktige signaler og reaksjoner i situasjoner vi er i, alene og sammen med andre. Vi kan konkret merke både behagelige og ubehagelige følelser i kroppen. De kan oppleves som overveldende, upassende eller ikke riktige.
Som barn får vi ikke alltid støtte til å lære å romme følelsene våre, gi dem verdi og gi dem uttrykk. Vi kan ubevisst spenne muskler for å holde følelser på avstand, og holder da samtidig tilbake kontakten med vårt egentlige jeg.
Å søke kontroll over følelsene kan være en måte å overleve på. Over tid kan dette føre til kroniske muskelspenninger, smerter og begrenset pust, i tillegg til en avstand til vårt sanne selv.
Berøring og ord benyttes for å vekke klientens undring og tilstedeværelse i egen kropp. Med hender og tilstedeværelse observerer og lytter terapeuten til kroppen og dens signaler. Spenninger kontaktes på en myk, dyp og direkte måte, og respons og endring i klientens kropp følges med oppmerksomhet. En eventuell samtale kan benyttes for å øke bevisstheten om det som skjer i kroppen.
Når vi får støtte til å åpne opp for, gjenkjenne og akseptere alle følelser kan dyp avspenning skje. Pusten kan utvide seg, muskelsmerter kan avta og gamle mønstre kan bli bevisst. Når vi selv blir klar over hva vi har måttet holde tilbake og våger å gi slipp på muskelspenninger kan endringer skje, og vi får frihet til å velge nye veier. Rosenmetoden er livssynsnøytral. Terapeuten er forpliktet til foreningens etiske regler, og taushetsplikt i henhold til norsk lov. Behandlingen er foreløpig ikke refusjonsberettiget.
ROSENMETODEN ER ET GODT ALTERNATIV HVIS DU
har spente og verkende muskler
vil oppnå større kroppsbevissthet
har vanskelig for å slappe av i en stresset hverdag
føler deg trett selv om det ellers ikke feiler deg noe
ønsker bedre kontakt med egne følelser og større selvinnsikt
søker en dypere og mer ærlig relasjon til deg selv og andre
ønsker kroppsbehandling i tillegg til psykoterapi
BEHANDLING
Ønsker du å bestille en time eller trenger du mer informasjon, kontakt autorisert rosenterapaut Anne Mette Tveiten på mobil 99 15 60 96 eller e-post am@helse-kilden.com
PRISER
Rosenbehandling 30 min - 400,-
Rosenbehandling 60 min - 800,-
Rosenbehandling 90 min - 1150,-
MEDISINSK YOGA
Medisinsk yoga er en terapeutisk yogaform som er utviklet i samarbeid med Helsevesenet. Medidiyoga er en medisinsk og terapeutisk yogaform med fokus på forskning.Som medisinsk yogainstruktør med videreutdanning som medisinsk yogaterapaut og lærer har jeg medisinsk kompetanse til å forstå yogaens effekt ut fra et medisinsk perspektiv. Medisinsk yoga kan hjelpe mennesker med:
mye uro/angst i kroppen
søvnproblemer
rygg- og nakkeproblematikk
mye stress og utbrenthet
muskelplager
hodepine og migrene
hormonforstyrrelser
depresjon
høyt blodtrykk
Vi har yoga for pasienter som er sengeliggende, sittende eller har full førlighet. denne formen for yoga passer for alle som ønsker å ha det bedre, i en stressende hverdag, har mye støy i hode eller lever med en kropp med mye smerter. Så denne yogaformen passer for alle uansett utgangspunkt.
Vi arrangerer gruppetimer eller privat en til en timer på Helsekilden i Tveit eller du kan følge oss i appen.
Medisinsk yoga kan være med på å forebygge skader eller fungere som smertelindring. Vi kjører også egne rehabiliteringsgrupper.
Medisinsk Yoga er en myk, meditativ yogaform med pust som hovedfokus, meditasjon og bevegelse. Hvis du er helt frisk kan medisinsk yoga hjelpe deg til større bevissthet, stabilitet, ro og harmoni.
Yogaterapeut Anne Mette Tveiten har fordypet seg i effekten av medisinsk yoga mot stress,utbrenthet, posttraumatisk stress, smerter og rygg/nakke problematikk
Velkommen skal du være.
Ønsker du å delta i grupper eller i en til en undervisning, ta kontakt med medisinsk yoga lærer Anne Mette Tveiten på mail am@helse-kilden.com eller mobil 99 15 60 96
HELSECOACH
Helsecoaching er først og fremst coaching som fokuserer på å hjelpe klientene med mer fokus på friskhet, helhet, livsstilsendring, stresshåndtering, massasje, kosthold, yoga og folkehelse. Som helsecoach jobber jeg med hele mennesket og prøver å forbedre livskvaliteten.
Vår helse og trivsel er helt og holdent vårt eget ansvar. Det innebærer å se hvilke forutsetninger vi gir både kropp og psyke for å ha det bra. Behovet for en som kan inspierere, veilede, lære bort og gi personlige råd om hva som med enkle grep kan gjøres for å beholde eller styrke helse er stort.
Min jobb er å inspirere og coache mennesker til å leve et friskere liv og forebygge sykdommer og belastninger.
Vi i helsekilden vil gjerne hjelpe deg litt på vei.
Her kan du lese litt om de verktøyene jeg bruker i min coaching som helsecoach:
Positivt menneskesyn
Jeg arbeider en-til-en, eller i gruppe, og baserer veiledningen på et positivt menneskesyn hvor hvert enkelt individ har alle de ressurser, muligheter og svar som skal til for å utvikle seg, vokse og nå sine drømmer og mål. Coachen behandler ikke, men viser vei. Og går selv foran som en god rollemodell med sunne, friske helsevaner.
Det er mange måter en helsecoach kan hjelpe og bistå i helseforbedringsprosesser, felles er en helhetlig tilnærming.
Stresshåndtering
Stress er en undervurdert energilekkasje. En helsecoach vil kunne forklare og undervise i hva stress er, hva som skjer i kroppen når vi stresser og sammenhengen mellom stress og sykdom.
Helsecoachen kan bidra med flere metoder for å forebygge og håndtere stressede situasjoner. Elementer fra kjente, gamle kinesiske og japanske teknikker som påvirker det parasympatiske nervesystemet blir benyttet: Mindfulness, avspenning, pusteøvelser, yoga og meditasjon. Mental trening og trening med rolige bevegelser – kinestetiske øvelser, er eksempler på andre teknikker.
Mindfulness
Mindfulness er trening på å være emosjonelt tilstede, og har vist seg å være svært virkningsfult for å gi bedre helse. Regelmessig mindfulness trening reduserer stress, gir bedre søvn, reduserer smerte, gir bedre EQ, øker livskvaliteten og gir bedre selvfølelse.
Kommunikasjon
Kommunikasjon er all opplevelse og adferd. Ved fokus på kommunikasjon kan det skapes grunnleggende dype forandringer som reduserer stress.
”Kommunikasjonen er for samspillet det pusten er for å opprettholde livet – den pågår stadig, bevisst eller ubevisst.” Virginia Satir
Coaching, motivasjon og livsstil
Helsecoachene tilbyr tjenester som skal inspirere slik at du kan nå dine mål. Vi ønsker at kropp og sinn skal jobbe sammen og føre til et friskere liv. Vi utvikler kreative stresshåndterings-, fysisk trening- og kostprogram etter dine ønsker og forutsetninger. Helsecoachen vil være en veileder og støttespiller for positiv livsstilforandring.
«Virkelig erkjennelse må komme innenfra. Å kjenne seg selv er det viktigste i livet. Menneskene selv sitter på svarene«. Sokrates
Massasje
Massasje har både rehabiliterende og forebyggende effekt. Det påvirker blod- og lymfesirkulasjonen, øker hormonproduksjonene, stimulerer muskulaturen og øker utskillelse av avfallsstoffer i kroppen som gir smidigere og mer elastiske muskler. Massasje og berøring påvirker hele kroppen både fysisk og psykisk. Vitenskaplige studier viser at det påvirker immunsystem og vi blir bedre rustet mot sykdom. Det gir mental avspenning og overskudd, reduserer stress og har en avslappende og behagelig virkning på kroppen.
Flere og flere bedrifter benytter seg av massasje i arbeidstiden for å forebygge belastningsskader, som feks. ved stillesittende arbeid og statiske bevegelser foran PC. Bedriftsmassasjens viktigste effekter er å være forebyggende, behandle stress, bidra til lavt sykefravær og inngå som en naturlig del av friskvernstiltak. Massasjen konsentrerer seg om muskelspenninger, «muse» armer og ømme muskler, områdene rygg-, nakke og skulder som ofte gir hodepine og migrene. Helsecoachene er utdannet i bedriftsmassasje, klassisk- og sittende massasje.
Yoga
Regelmessig yoga styrker merkbart vår evne til å håndtere stress og er en meget verdifull vei til å skape balanse i livet , velvære og sunnhet. Dette er påvist i en rekke studier både nasjonalt og internasjonalt, og yoga blir mer og mer populært på arbeidsplassen.
Trening, mosjon og bevegelse
Bevegelse er sunt og viktig – vi er skapt for bevegelse! Hesecoachen har kjennskap til, og erfaring med, ulike bevegelser og treningsformer og hjelper deg til å finne motivasjon og nå dine mål. Det er lite bevegelse som skal til for oppnå positiv helse effekt. Målet er sunn livsstil, energi og glede!
Ernæring og kosthold
Riktig kosthold og ernæring er svært viktig for å få nok energi, unngå livsstilsykdommer, holde seg frisk og oppnå varig og god helse. Et variert og riktig sammensatt kosthold gjelder hele livet. For å oppnå varige resultater vil helsecoachen hjelpe til med at de nye kost- og livsstils endringene blir til gode og permanente vaner. Personlig veiledning og oppfølging, samt forelesinger og livsstilkurs.
Ergonomi
Ergonomi er hvordan man tilpasser arbeidsmiljøet til mennesket, som omfatter fysiske, kjemiske og psykososiale arbeidsmiljøfaktorer. Stikkord er variasjon i arbeidsoppgaver, medbestemmelse, sosial kontakt, læring i forbindelse med arbeid osv. En helsecoach har kjennskap til grunnleggende ergonomi.
Du er velkommen til å ta kontakt, om dette er noe du trenger hjelp til i livet ditt.
BEHANDLINGER OG PRISER:
60 min med Helsecoach kr 800,-
90 min med Helsecoach kr 1100,-
TERAPAUTISK MASSASJE
Hverdagen bringer oss ofte opp i situasjoner som medfører stress, muskelspenninger og ensidig belasting av kroppen. Spenninger kan også oppstå på grunn av følelsesmessige årsaker som sinne, angst, stress og depresjon. Slike spenninger kan sette seg i kroppen og gi smerter. Da er kanskje massasje løsningen for deg!
Massasje øker blod og lymfesirkulasjonen, løser opp stiv musklatur og gir god fysisk og psykisk velvære.
Vitenskaplige studier viser at massasje kan påvirke immunsystemet vårt og vi blir bedre rustet mot sykdom. Ved berøringer skiller kroppen blant annet ut hormonet som heter oksitocin. Dette er et “ro” hormon som i likhet med endorfiner fungerer som kroppens naturlige morfin og er smertedempende. Hormonet frigjøres også ved latter, trening, seksuell aktivitet og amming.
Massasje virker beroligende på nervesystemet og er også en effektiv behandling mot muskelknuter. Muskleknuter oppstår som en ”propp” i lymfesystemet og skaper ødemer i musklene som forårsaker smerte.
Massasje hjelper mot stress:
Vi vet at stress setter seg i kroppen. Stiv nakke, spenningshodepine, migrene, korsryggsmerter, senebetennelser er flere av mange plager som kan knyttes til stress. Folk som regelmessig får massasje sier at de merker en forbedring i forhold til redusert engstelse og uro, bedre søvnkvalitet, mer energi og økt konsentrasjon
Massasje hjelper mot spenninger og smerter:
Reduserte spenninger og smerter i skuldre, armer, rygg og nakke er blant gevinstene som kan oppnås ved regelmessig massasje. Mennesker som har fått regelmessig massasje forteller om forbedret helsetilstand og ikke minst et styrket ønske om å opprettholde og ta vare på egen helse.
Alle trenger berøring:
I tillegg til alle de fysiologiske fordelene med massasje kan man føle seg mer emosjonelt balansert etter en avslappende og terapeutisk massasjebehandling. Berøring er noe vi alle trenger og svært mange får ikke dette viktige behovet dekket i sin hverdag.
Nøkkel gevinstene av massasje:
Gjør spent musklatur myk og elastisk
Motvirker spenninger ved smertetilstander
Påvirker og gjør bindevevet smidig
Øker blod og lymfesirkulasjonen
Næringsopptaket i musklaturen øker
Immunforsvaret styrkes
God effekt på anstrengte muskler i idrettssammenhenger
Dypere og bedre pust
Avstressende og beroligende
Demper angst og uro
Øker konsentrasjonen og bedrer søvnkvaliteten
Forebygger god helse og gir velvære og energi
Du bør oppsøke massasje når du har:
Spent og stiv musklatur
Nakkesmerter
Skuldersmerter
Ryggsmerter
Hofte og kne smerter
Spenningshodepine og migrene
Stress
Musearm/tennisalbue
Velvære og avslappning
Muskel og leddsmerter som ikke er resultat av alvorlig sykdom
Her på Helsekilen tilbyr vi følgende Terapeutiske Massasjer:
Klassisk massasje
Er en effektiv massasje av hele kroppen. Effektiv for deg med spesifikke har problemer i muskler, sener og for deg som er anspent og stresset.Får deg til å slappe godt av og glemme alt stress og mas fra hverdagen.En behagelig og beroligende massasje.
Rygg & nakke massasje
en effektiv behandling for deg som har problemer med migrene, muskelsmerter, stramme sener, muskelknuter og stress. Det blir fokusert på nakke, rygg, hodebunn og skuldre for å løse opp muskulaturen.
Aromaterapi
Dette er en behagelig velvære massasje for en sunnere kropp og sjel. Myk, behagelig og velduftende form for massasje. En beroligende massasje med duftende og velgjørende eteriske oljer.
Vi bruker eteriske oljer i denne massasjen, for å nå energipunkter i kroppen. De forskjellige oljene gir ut forskjellige vibrasjoner og ulike dufter som er med på å trigge ulike problemer i kroppen. En meget avslappende behandling som er effektiv for deg som har spesifikke plager i kroppen eller for deg som ønsker å koble helt av og bare nyte.
Idrettsmassasje
Idrettsmassasje er en massasjeform som myker opp friske eller tidligere skadede områder, som preges av spente og ømme muskler.
Idrettsmassasje er ofte benyttet av de som ønsker og tåler en dypere og ”tøffere” massasje. Dette gjøres for å redusere restitusjonstiden og for å minske stive og ømme muskler.
Ved idrettsmassasje brukes vi de samme grepene som ved den tradisjonelle klassiske massasjen, men det legges mer trykk på grepene og rytmen er gjerne raskere.
Et triggerpunkt, også kalt muskelknute, er et lite hardt og ømt punkt i muskelfasciaen som enten kan være latent eller aktivt ved at det stråler ut smerte til andre områder i kroppen. Triggerpunkt behandling er effektivt og oppleves umiddelbart forløsende. Teknikken integreres i idrettsmassasjen.
Fotmassasje
Er en effektiv triggerpunktbehandling som er både avslappende, energigivende og smertelindrende.
Fotspa inkludert fotmassasje
Fotspa inneholder fjerning av hard hud og stell av negler. Avsluttes med 20 minutters fotmassasje.
BEHANDLINGER OG PRISER:
Klassisk massasje 60 min kr 950,-
Klassisk massasje 90 min kr 1250,-
Rygg- og nakkemassasje 30 min kr 545,-
Aromaterapi 60 min kr 950,-
Aromaterapi 90 min kr 1250,-
Idrettsmassasje 30 min kr 590,-
Fotmassasje 20 min kr 350,-
Fotspa inkludert fotmassasje kr 490,-
SUNN HUD & HELSE
Veien til sunn hud starter med gode hudpleierutiner, nok søvn, sundt kosthold og fritid.
Søvn reduserer stresshormonet kortisol mens vi sover, som reverserer skader og reparerer bindevevet. Sunn mat er også viktig for en sunn hud. Et velbalansert kosthold er viktig for å bygge opp og bevare en sunn hudhelse. Det å ta seg litt fri av og til eller skape en fornuftig arbeidstid er også med på å gjøre kroppen, helsa og huden vår sunn og god. Slå av mobilen, dyrk relasjoner og vær sammen med familie og venner så mye du kan. Viss du har det bra og stresser mindre, så vil det gi synlige positive resultater på huden din. Vi ser frem til å hjelpe deg til sunnere hud helse.
Anbefalte hudpleierutiner:
1. Bruk rens hver dag
Å rense huden er noe av det aller viktigste vi gjør. Rens fjerner smuss og talg og bidrar til at porer ikke tilstoppes, noe som er viktig for å unngå urenheter. Rens er også viktig for at de andre produktene dine skal fungere. Fjerner man ikke smuss og talg fra hudoverflaten vil serum og kremer ikke slippe like godt til og mye av de gode innholdsstoffene vil ikke komme til sin rett. Husk derfor å rense huden både morgen og kveld.
2. Eksfoliering gir huden glød og energi
Et uvurderlig, men ofte undervurdert hudpleieprodukt, er eksfoliering (også kalt peeling). Jevnlig peeling gjør at fuktighetsnivået øker og bindevevet i huden styrkes. Dessuten stimuleres celledelingen i huden ved bruk av eksfolieringen og du får bort den døde huden og lar en nye, friskere hud komme frem.
3. Hvorfor bruke masker?
En god maske består av en høy konsentrasjon av virkestoffer. Det er derfor mulig å oppnå virkelig gode resultater hjemme. For eksempel, hvis huden din er tørr eller dehydrert, bør ansiktsmasken fukte huden din. Hvis huden din er rød eller betent, bør masken roe og berolige. Hvis huden din er fet og overbelastet, kan en ansiktsmaske bidra til å trekke ut urenheter fra huden og regulere oljeproduksjonen.
4. Velg krem tilpasset din hudtype
Ulik hud har behov for ulike ingredienser. Bruker du en fuktighetskrem som ikke er tilpasset din hudtype kan man oppleve å få lite effekt av kremen, eller i verste fall få en forverret hudtilstand. De fleste opplever for eksempel tørrhet i ansiktet, spesielt om vinteren. Det betyr ikke at du skal ha en fet krem. Veldig mange med fet hud eller kombinert hud mangler først og fremst fukt, ikke fett, i motsetning til en tørr hudtype som genetisk sett har lav produksjon av talg. Velger man en fet krem kan det føre til urenheter og kviser, og huden kan fortsatt oppleves som tørr.
5. Plei den sarte huden rundt øynene
Huden rundt øynene er tynnere og skjørere enn resten av ansiktshuden. Derfor bør den også tas ekstra godt vare på. Bruker du øyesminke vil en øyesminkefjerner være en god investering. Den er ekstra varsom mot huden og er effektiv slik at du slipper å gni for mye på huden. En øyekrem er lett i konsistensen og er utviklet for å gi intensiv pleie tilpasset huden rundt øynene. Er du opptatt av aldringstegn er gode produkter og rutiner en god investering, da det er her linjer og rynker som regel viser seg først.
6. Ikke slurv med solbeskyttelsen
Hudens beste venn er desidert solkremen som er en selvfølge gjennom sommerhalvåret for å beskytte huden mot skader som i verste fall kan føre til hudkreft, men også som et helårsprodukt for å forhindre tidlig aldring av huden og pigmenteringer. Er du opptatt av å unngå linjer og rynker, eller er redd for å få pigmenteringer, bør solkrem være en del av din daglige rutine. Bruk gjerne en ansiktskrem med solfaktor året rundt og bruk solkrem på dager du vet du skal være ute. UVA-strålene, som er verstingen når det kommer til aldringstegn og pigmentering, trenger også gjennom skylag og vinduer. Beskytt derfor alltid huden med solkrem hvis du ønsker å holde huden ung og spenstig.
Alle fortjener å oppleve det velbehaget som følge av en sunn og velpleid hud. Velkommen inn for en god ansiktsbehandling eller veiledning angående produktvalg hos oss. Vi ønsker å gi deg en følelse av ro og god velvære.
BEHANDLINGER OG PRISER:
30 min ansiktsbehandlin inkl. rens, peeling, maske og avsluttes med en lett hodemassasje kr 550,-
60 min full ansiktsbehandling inkl. full rens av ansikt og bryst, dobbel peeling, ansiktsmassasje inkl. hode og avsluttes med en maske tilpasset din hud kr 998,-
80 min full ansiktsbehandling inkludert farging og forming av bryn kr 1250,-
90 min full ansiktsbehandling inkl. rygg og nakke massasje kr 1498,-
DE TIBETANSKE RITENE
De tibetanske ritene er skreddersydd for moderne mennesker som ønsker å holde kroppen i form og stilne sinnet. Ritene holder kroppens prosesser i gang, slik at sirkulasjonen og flyt fungerer optimalt.
De tibetanske ritene gir kroppen:
Styrker
Fleksibilitet
Balanse og koordinasjon
utholdenhet
sirkulasjon og flyt
øker energinivået
mental styrke og klarhet
indre ro og likevekt
DE 5 TIBETANSKE RITENE:
Rite 1:
Spiralen: åpne. Spiralen er det grunnleggende symbolet på energi og bevegelse, en form som uttrykker liv og vekst. Du lærer hvordan du utfører en bevegelse som åpner sinnet og går dypt i kroppen, slik at de andre ritene kan virke uten å hindre.
Slik utfører du rite 1: Stå oppreist og avslappet, med armene løftet rett ut til sidene og strukket ut i skulderhøyde. La kroppen dreie mot høyre, så raskt som det føles naturlig. Hold høyre hæl i bakken under dreiebevegelsen, mens venstre fot styrer bevegelsen rundt med små skritt.
Rite 2:
Foldekniven: sette i gang og holde ut. Foldekniven er symbolet på foreningen av tanke og vilje. Vi aktiverer tankens kraft og styrker viljen med foreningen av hodeløft og beinløft: Du bestemmer deg for å utføre, og gjennomfører det du beslutter. Slik er Rite 2 en drahjelp for å hjelpe deg å fullføre ritene, og for at du gjør det du bestemmer deg for å gjøre, ellers i livet ditt.
Slik utfører du rite 2: Ligg på ryggen, avslappet i utstrakt stilling, med hendene langs sidene. På innpust løfter du hodet mot brystet, samtidig som du løfter beina opp i loddrett stilling. På utpust senker du beina og hodet langsomt tilbake til utgangsstilling. Pust inn gjennom nesen og ut gjennom nese og munn.
Rite 3:
Buen: sterk og smidig. I buebevegelsen framover og bakover åpner vi opp hjertet og de dypere følelsene. Vi trener inn styrke, og bygger samtidig en fleksibel holdning. Slik får du også hjelp til å utvikle en stolthet og egenverd, kombinert med ydmykhet og evne til å gi etter når det trengs.
Slik utfører du rite 3: Sitt på knærne med tærne i bakken og rank kropp fra knærne og opp. Hold hendene øverst på baksiden av lårene. Hold lår og hofter stabile under bevegelsen, som skal foregå fra hoftene og opp, med fokus på nakke, skuldre og bryst. På innpust lar du hodet, nakken og skuldrene strekke seg så langt bakover som mulig. På utpust beveger du deg motsatt vei, slik at både nakke og skuldre uanstrengt bøyer seg framover så langt som du rekker.
Rite 4:
Bordet: bære deg selv. Denne bevegelsen blir styrt av bevegelsen oppover og nedover av bekkenet, styrt av psoasmuskelen. Denne riten fremmer indre styrke og bærekraft og symboliserer evnen til å støtte oss selv i verden.
Slik utfører du rite 4: Sitt med rak overkropp, hendene i bakken og med beina strake. Ha bekkenet og beina lett løftet, hvis du klarer det. På innpust løfter du bekken, overkropp og knær opp, slik at overkroppen fra hofter til skuldre forblir i horisontal posisjon. Armene skal stå strake, med håndflatene i bakken, som ved utgangspunktet. Gå tilbake til utgangsstillingen på utpust.
Rite 5:
Spiret: løfte og overvinne. Pendelbevegelsen opp og ned forener himmel og jord i oss: Du strekker bekkenet opp som et kirkespir på innpust, der strake bein og rak rygg skrår opp og danner spiret. På utpust strekker du ryggraden og hodet oppover, som et kirkespir.
Slik utfører du rite 5: Vend deg rundt og vipp bekkenet ned mot gulvet, mens overkropp og hode holdes opp og bakover. Ha bøyde tær og håndflatene i gulvet. La det være cirka en skulderbreddes avstand mellom føttene og mellom hendene. Vipp rumpe og bekken opp på innpust. Hodet skal peke ned, og beina skal være strake. På utpust går du tilbake i utgangsstilling.
Ønsker du å lære mer om De Tibetanske Ritene kan du kjøpe boken “De Tibetanske Ritene” av Audun Myskja på Helsekilden eller her i nettbutikken.
For spørsmål angående de 5 ritene eller kursoppstart, kontakt Anne Mette Tveiten på mail am@helse-kilden.com eller mobil 99 15 60 96
MINDFULNESS
Hva er mindfullness?
Mindfulness er kunsten å legge merke til din fysiske, emosjonelle og mentale opplevelse med veloverveid, åpen og nysgjerrig oppmerksomhet. Gjennom den forsterkede oppmerksomheten vil du vise mer hensyn til dine egne tanker, følelser og handlinger, noe som kan hjelpe deg til å gjøre positive livsendringer.
Bevisst tilstedeværelse (mindfulness) forandrer ditt forhold til livet. Å lære og være bevisst tilstedet i livet innebærer ikke at man lever i en “perfekt” verden, men at man lever et fullt og tilfredsstillende liv i en verden som byr på både glede og utfordringer. For mange mennesker er trening i bevisst tilstedeværelse et ypperlig supplement til eventuelle andre metoder de måtte bruke for å fremme helse og trivsel, så som terapi, trening, ernering eller medisinering.
Effekten av mindfulness-trening
bedre konsentrasjonsevne som øker kvaliteten på det du gjør
sinsro når du har behov for det
fortløpende opplading av “batteriene”
mental omprogramering til en stressreduserende adferd
utvikling av sosial/emosjonell intelligens (EQ)
reduserer kronisk fysisk smerte
styrker kroppens immunforsvar
endrer selve strukturen i hjernen på en positiv måte
Seks veier til mer mindfulness i hverdagen
Minimeditasjon
Finn en behagelig sittestilling, men ikke så behagelig at du sovner. Unngå eventuelt å lene deg mot noe, og fokuser på et punkt foran deg hvis du blir for trøtt av å sitte med lukkede øyne. Øvelsen går ut på å fokusere på pusten. Du skal ikke puste på en bestemt måte, men bare registrere at du gjør det. Fortsett i 5–10 minutter. Dette er meditasjon som alle kan få til.
Kroppsskanning
En kroppsskanning er en gave som du kan gi til deg selv. Den kan utføres på mange måter, men gjerne når du ligger på ryggen. Fokuser på virkelig å kjenne kroppen underveis, og start med pusten. Hvordan føles det når du puster inn og ut? Legg eventuelt en hånd på magen for å kjenne det bedre. Deretter flytter du oppmerksomheten ned til tærne på den ene foten. Forestill deg eventuelt at du trekker pusten helt ut i tærne. Etterpå fortsetter du til resten av kroppen – kroppsdel for kroppsdel – og prøver å kjenne alt fra den minste flekken til de største musklene. Til slutt kjenner du hele kroppen din på én gang – og så føler du deg forhåpentlig mer hjemme i den.
Bevisst gange
Gange fungerer som en mental våtserviett hvis du velger den mindfulle varianten. Gå sakte og kjenn hvordan du flytter vekta fra den ene foten til den andre. Kjenn hva som skjer i ankelen, foten og kroppen. Se rett ut i lufta og beveg deg fram og tilbake på et avgrenset område. Det samler tankene og gjør at du er mer til stede.
Logg av
Hvor mange timer har du for deg selv hver dag der du ikke deler oppmerksomheten med en eller annen form for elektronikk? Det kan være alt fra telefon til tv, radio og pc. Hvis du ligner på de fleste andre, er svaret ganske sikkert «så godt som ingen». Men det kan du gjøre noe med ved å legge inn noen faste elektronikkfrie pusterom i hverdagen.
Stillespising
Det kan være vanskelig i praksis hvis du har små barn, men prøv likevel å innta minst noen av måltidene i fullstendig ro. Nei, du behøver ikke å underholde deg med en avis eller musikk mens du spiser. Du skal bare konsentrere deg om én ting – å nyte maten – og noen ganger holder det.
Yoga
Hvis du synes det er vanskelig å trene på egen hånd, kan yoga være en fin vei til mindfulness, fordi en annen styrer timen og du trenger «bare» å møte opp. Spesielt hvis du praktiserer den rolige varianten der du virkelig kan jobbe med pusten og tømme hodet for tanker underveis. Mange timer avsluttes dessuten med en slags minimeditasjon i form av avspenning, og den kan du kopiere og bruke etter økter der du har trent alene.
For kurs i mindfulness, kontakt Anne Mette Tveiten på mail am@helse-kilden.com eller mobil 99 15 60 96
MEDITASJON
13 gode ting som skjer med kroppen når du mediterer:
1. Hva skjer med pulsen og hjertet?
Når du mediterer, faller nervesystemet til ro. Meditasjon aktiverer det parasympatiske nervesystemet − en del av nervesystemet som du ellers ikke har kontroll over.Når dette inntreffer, synker hjerterytmen og blodtrykket ditt, og åndedrettet og pulsen blir roligere. Dette reduserer risikoen for blant annet åreforkalkning, og det er derfor meditasjon er så sunt for hjertet.
2. Hva skjer i hjernen?
Meditasjon styrker hjernecellenes samspill. Forskning har påvist at hjernen rett og slett endrer seg anatomisk hos personer som har meditert over lengre tid.Den reagerer som en muskel på trening, og det skaper forandringer i selve hjernestammen og den delen av hjernen som blant annet styrer pust og hjerterytme.Meditasjon endrer balansen mellom signalstoffene i hjernen, slik at den utskiller større mengder av lykkehormonet dopamin, og mindre av stresshormonene. Dette gjør deg både gladere og mer avslappet. I tillegg blir hjernen skarpere og bedre til å huske og lære.
3. Hva skjer med sansene?
Sansene dine skjerpes når du mediterer. Treningen i å være nærværende gjør at du langt bedre vil føle, smake og lukte verden rundt deg.
4.Hva skjer med smerteterskelen?
Meditasjon har en smertestillende effekt og gjør at smerteterskelen din blir høyer.Hjernenregistrerer og reagerer annerledes på smerten hos personer som meditere jevnlig. Og de opplever en gitt smerte som mindre vond.
5. Hva skjer med kreativiteten?
Meditasjon gir en boost til den delen av hjernen som er ansvarlig for kreativiteten. Samtidig gjør det deg mer selvsikker, mindre kritisk til deg selv og mer robust overfor andres kritikk, noe som alt i alt gjør godt for kreativiteten.Mange merker en plutselig oppblomstring av kreativitet og gode ideer når de begynner med meditasjon.
6. Hva skjer med humøret?
Du vil sannsynligvis bli mer tilfreds og mindre anspent av å meditere. Det kan til og med ha en positiv effekt på uro, angst og depresjon, og gjøre deg mer avbalansert.
7. Hva skjer med stressnivået?
Én ting er at selve meditasjonen gir deg et pusterom i hverdagen. Du lærer også å lytte mer til deg selv og vil derfor være i bedre stand til å fange opp kroppens stressignaler. Derfor er meditasjon en helt fantastisk kur mot stress både forebyggende og mens det står på.
8. Hva skjer med energinivået?
Meditasjon virker på kroppen som en lader på et flatt batteri. Å slippe tankekaos og stress − alt det som tærer på kreftene − gir i seg selv ny energi og overskudd.
Og la deg ikke lure av at du kan føle deg trøttere når du begynner å meditere. Det skyldes bare at du er i ferd med å bli bedre kjent med deg selv.
Gjennom meditasjon lærer du nemlig å lytte til din egen kropp, og du får økt bevissthet om energinivået ditt. Dermed blir du i bedre stand til å ta vare på deg selv − ved for eksempel å ta en tidlig kveld når energien er på bånn.
9. Hva skjer med nattesøvnen?
Meditasjon roer ned kroppen og hjelper deg til å begrense uro og stress − og derfor optimerer det muligheten for en god nattesøvn. Har du søvnproblemer, kan en daglig dose meditasjon før leggetid være et ypperlig tiltak.
10. Hva skjer med immunsystemet?
Meditasjonens gode virkning på humør, stressnivå og hormoner gjør immunsystemet ditt sterkere. Den generelle motstandskraft en mot infeksjoner stiger, og risikoen for betennelsestilstander avtar
11. Hva skjer med kroppssammensetningen?
Meditasjon har ingen direkte påvirkning på hvor mye muskler og fett du har. Men det påvirker stoffskiftet, som synker til et nivå som kan være lavere enn når du sover.
Og det gjør hormonene dine mer avbalanserte og kroppen mindre stresset, noe som i høy grad gagner forbrenningen.
Det er heller ikke umulig at du vil oppleve at du blir bedre til å spise i takt med kroppens behov − for eksempel mindre hvis du har en tendens til å trøstespise.
12. Hva skjer med konsentrasjonen?
Meditasjon er blitt beskrevet som villigheten til å starte forfra igjen og igjen og igjen. Selve essensen i den meditative treningen er å være i nuet. Det er trening av konsentrasjon og evnen til å holde fokus over lengre tid.
13. Hva skjer hvis hjernen er proppfull av tanker?
En av de største misforståelsene om meditasjon er at hjernen skal være helt tømt for tanker når du mediterer. Og det er også grunnen til at mange gir opp før de er kommet ordentlig i gang.
Når en tanke oppstår, skal du bare øve deg på å legge merke til den, gi slipp på den og vende tilbake til fokuspunktet ditt, for eksempel åndedrettet.
Stille og rolig starter du forfra igjen − og gjør det samme igjen neste gang det dukker opp en forstyrrende tanke.
Vi kommer stadig med nye meditasjonskurs. Er du interessert, kontakt Anne Mette Tveiten på mail am@helse-kilden.com eller mobil 99 15 60 96